DATING-SITES PDF Afdrukken E-mailadres
zaterdag, 13 maart 2010 16:16

Buitenlandse vrouwen op zoek naar Nederlandse mannen

door Sent Wierda©

Alleenstaande Nederlandse mannen hebben het maar voor het uitzoeken: miljoenen alleenstaande buitenlandse vrouwen zijn naar hen op zoek. De mannen kunnen terecht bij vele honderden datingsites die gespecialiseerd zijn in het aan de man brengen van buitenlandse vrouwen. Een aantal van deze sites is in Nederland gevestigd. De meeste sites opereren vanuit het land waar de vrouwen wonen.


Hoe is het gesteld met de kwaliteit van deze sites?

Dat is de vraag die vele Nederlandse mannen zich vooraf stellen – en waarop ze bijna nooit een bevredigend antwoord kunnen krijgen. Simpelweg omdat de werkwijze van deze sites in nagenoeg alle gevallen niet controleerbaar is. Bovendien is er geen klachtencommissie waar men terecht kan als er iets niet is gegaan zoals verwacht. Voor zo’n –onafhankelijke- klachtencommissie is heel veel werk te doen afgaande op het grote aantal klachten dat bekend is. Een reden waarom zo’n commissie er niet is, is met name de bemoeilijkende factor dat in veel gevallen onderzoek ter plaatse gewenst is. Dus in het land van herkomst van de buitenlandse vrouw. Dat land kan vanuit Nederland dichtbij zijn, zoals Polen, maar ook ver weg zoals de Filippijnen, Thailand, Indonesië, Brazilië.

De datingsites die buitenlandse vrouwen ‘in de aanbieding’ hebben, zijn te verdelen in een aantal categorieën.

De hoofdcategorieën zijn:

-       Datingsites die vanuit Nederland actief zijn

-       Datingsites die vanuit een bepaald land actief zijn

-       Datingsites die in vele landen of wereldwijd actief zijn.

De sites die vanuit Nederland actief zijn, zijn het gemakkelijkst controleerbaar. Hun website is Nederlandstalig en er is meestal een fysiek adres (vestigingsadres) bekend.

In een aantal gevallen zijn het grotere sites. Maar meestal gaat het om een eenpersoonsbedrijfje:  een buitenlandse vrouw die nu reeds in Nederland woont samen met een Nederlandse man. Zij wil haar vriendinnen in haar vroegere woonplaats graag een handje helpen bij het vinden van een Nederlandse man. De bekendste voorbeelden zijn de Poolse datingsites.

Datingsites die vanuit een bepaald land actief zijn, zijn niet controleerbaar. Op internet zijn vele honderden sites actief die zich soms richten op uitsluitend Nederlandse mannen maar meestal op alle mannen die in westerse landen wonen. De sites hebben vaak vrouwen uit een bepaald land in hun bestand, zoals Thailand, Filippijnen, Indonesië, Brazilië en diverse landen in Oost-Europa en het Caraïbisch gebied.

Een aantal sites is werkzaam voor vrouwen in meerdere landen. Enkele van deze sites claimen dat ze miljoenen vrouwen in hun bestand hebben.


 

Russische vrouwen

Legio praktijkvoorbeelden zijn er van buitenlandse datingsites die op het eerste gezicht op een keurige wijze werken maar die uiteindelijk malafide blijken te zijn. De westerse man wordt door de bendes achter de datingsites beschouwd als  ‘melkkoe’. In het boek ‘De kick en de gevaren van internet-daten’ geeft Anna van Wittenberghe een overzicht van de vele gevolgde methodes van wat zij noemt: de Rupsjes Nooit Genoeg. Het geld vragen voor een vliegticket is er één van. Ziekte van een familielid (kind of moeder: hoge ziekenhuiskosten!) is ook een klassieker. Als het gevraagde geld wèl wordt betaald dan laten de Rupsjes Nooit Genoeg niets meer van zich horen.

Het grootste ‘aanbod’ van buitenlandse vrouwen komt uit Rusland. Het is in dat land gebruikelijk dat in elke grotere stad een datingsite/relatiebureau is gevestigd die uitsluitend vrouwen in het bestand heeft die in die stad wonen. Hierdoor zijn er alleen al in Rusland vele honderden sites actief die zich richten op mannen in westerse landen als Nederland.

De afgelopen jaren zijn diverse documentaires gemaakt die een beeld geven van hoe het er bij Russische datingsites/relatiebureaus aan toe gaat. Het meest opvallend is dat bij sommige datingsites er nauwelijks een grens is te trekken tussen vrouwen die daar geregistreerd staan voor dating/relatiebemiddeling of fotomodel voor blootbladen of callgirlactiviteiten.

De Vlaamse documentairemaker Johan Ghysens heeft zich verdiept in dit fenomeen. Het resulteerde in de  Panorama-uitzending op Canvas (België 2): ‘Forever yours, Marina’ in september 2008 en herhaald in juli 2009. Beide uitzendingen trokken bijzonder veel kijkers.

Ghysens ontdekte dat corrupte datingsites en criminele organisaties er veel werk van maken mannen uit de hele wereld op te lichten. Het draait uiteindelijk alleen maar om het vragen van geld: voor visa en vliegtuigtickets. Als hiervoor door de man is betaald, komen de vrouw nooit opdagen…

Ghysens gaf zich op internet uit voor Alex. De 27-jarige Marina reageerde: ‘I’ve been surprised when have seen your profile on a datingsite. Why so nice man are alone? Write me… I shall wait your letter honey.” Vele e-mails over en weer volgen. Bij de elfde e-mail vraagt Marina 752 euro om naar België te komen: “I want to see you, I want to talk to you. I want to look into your eyes. If you help me, my dream will come true.”

Internetexpert Jan Guldentops heeft de e-mails van Marina onderzocht en zijn conclusie is: Marina bestaat niet, ze komt uit het brein van een meesteroplichter. In dit geval: een goed georganiseerde criminele bende in Rusland. Deze bende stuurt dezelfde e-mail naar miljoenen mannen. Zodra een man reageert, dan wordt hij bespeeld. Uiteindelijk vraagt ‘Marina’ geld voor een visum of een vliegticket.

Als het gevraagde bedrag is betaald, dan is het doel bereikt. Marina is onvindbaar…

Zo’n criminele bende kan veel geld binnenhalen. Alleen al de Belgische ambassade in Moskou krijgt gemiddeld 35 klachten per week, van mannen die meestal al één of twee keer geld hebben overgemaakt. Dan gaat het om bedragen van vaak 2000 tot 3000 euro, met uitschieters tot 9000 euro. Het advies van de Belgische ambassade is dat slachtoffers in elk geval een klacht moeten indienen. Maar de ambassade is ervan overtuigd dat de meesten dat niet doen, uit schaamte.

Van de tientallen reacties op deze uitzending springt er één uit: de tip van een Vlaamse man hoe wèl aan een betrouwbare Russische vrouw te komen. Namelijk door er zèlf heen te rijden (hij noemt als voorbeeld de stad Riga), daar rond te kijken (bijvoorbeeld in het station) en contacten te leggen.

De documentaire is te bekijken op internet. Tik bij Google in: forever yours marina. Klik dan op de website (multiblog) van de VRT.


Nieuwe trend

Een nieuwe trend vanaf de zomer van 2009 is dat miljoenen e-mails worden verstuurd met een Engelstalige tekst plus de Nederlandse vertaling eronder of erboven. De vertaalcomputer lijkt het belangrijkste gereedschap van de afzenders: Carolin, Marian, Nansi, Juliet of hoe de Russische meisjes ook mogen heten.

Nansi schrijft letterlijk hetzelfde als zes dagen daarvoor Marian: Ik ben erg blij om contact met u op voor ons om te weten onszelf. (…) Dus dat kan ik mijn foto’s en meer informatie over mijn zelfvertrouwen aan jou. De Engelstalige tekst luidt: I am very happy to contact you for us to know ourselves. (…) So that I can send my pictures and more information about my self to you.

Carolin schrijft: Ik geef u ook meer voor mijn mail box ik hoop van u te horen afgelopen jou vriend. De Engelstalige tekst: i will also tell you more for my mail box i hope to hear from you soonest yours friend.

Juliet Haki beschikt blijkbaar nog niet over een vertaalcomputer want ze schrijft alleen in het Engels: i will send you my picture when i receive your reply. De ondertekening luidt: yours new frined miss juliet hakim. Niet alleen het woord ‘friend’ is fout gespeld, zelfs de achternaam is anders dan in het e-mailadres staat…

Er kan maar één conclusie zijn bij het ontvangen van dergelijke e-mails: weinig vertrouwenwekkend. Het beste advies is: nooit op reageren. Wel reageren betekent: gelokt worden in een valstrik.

Laatst aangepast op zaterdag, 25 december 2010 20:26