VBV Algemeen
PDF Afdrukken E-mailadres

Verschillen:

  1. in cultuur
  2. in taal
  3. in natuur/klimaat
  4. in geldzaken

  5. attentiepunt
  6. werken in het buitenland

1. Cultuur

De familieband bij een buitenlandse vrouw is meestal (veel) sterker dan bij ons in Nederland. Dit kan heel goed met zich mee brengen dat uw toekomstige partner met een bepaalde regelmaat terug wil naar het land van herkomst en dat brengt natuurlijk weer de nodige onkosten met zich mee.

Bepaald niet ondenkbaar is het dat uw partner ten aanzien van haar naaste familieleden ťťn of meerdere onderhoudsverplichtingen heeft.
Heeft uw partner eigen kinderen, dan spreekt het voor zich dat er onderhoudsverplichtingen zijn: denkt u dan aan de leeftijd van de kinderen en hoe lang uw partner nog de (financiŽle) zorg heeft.
Denkt u er ook aan na te vragen of er nog meer kinderen zijn als waarover in eerste instantie wordt gesproken, want er zijn gevallen bekend dat er toch meer kinderen waren dan eerst werd vermeld!

Onderhoudsverplichtingen kunnen bestaan ten aanzien van kinderen, maar evenzo voor de ouder(s) of andere familieleden. Het gaat dan niet altijd om zulke hoge bedragen, maar toch zijn er deze maandelijkse uitgaven.

Het is niet onverstandig om van tevoren af te spreken dat van uw kant er geen financiŽn zijn voor allerlei ziekenhuisopnames en noodtoestanden bij familieleden in het buitenland van uw partner.

Er zijn landen zoals IndonesiŽ waar in de huishouding veel (Moslim) meisjes werken van bijv. 7 uur v.m. tot 7 uur n.m., soms intern, soms extern wonend.
Zoals we wel weten uit onze Nederlandse situatie is het hebben van huispersoneel een hoge uitzondering. Maar zo kan voorkomen dat een buitenlandse relatie niet gewend is te koken, schoon te maken, of met (kleine) kinderen om te gaan. En zo'n achtergrond kan een goede aanpassing duidelijk in de weg staan. En zo werd een gezin met twee kleine kinderen als te hectisch ervaren.

Veel vrouwen uit armere landen hebben beperkte rechten; dat is koken, huis schoonmaken, naaien en breien. Wanneer jij als man hier wil gaan helpen worden de vrouwen (zeer) agressief, omdat dit het enige is waar zij de baas over zijn.

Vrouwen van dezelfde familie mogen elkaar helpen met eten koken in de keuken; dan kunnen ze onderling vrij uit praten. Op andere plekken is dit volgens hen vrijwel niet mogelijk.

Ben jij ziek dan wil men jou op allerlei manieren helpen beter te worden; wil jij met rust gelaten worden, dan zien ze dit als zijnde levensmoe.
Wanneer de vrouw buitenshuis komt, wil ze chique gekleed zijn, zodat niemand weet wat jouw afkomst is en wat je doet voor je werk (beroep).

2 Taal

Bij het aangaan van een buitenlandse relatie moet u goed rekening houden met een groot verschil, niet alleen van de taal op zichzelf, maar ook in taalbegrip, omdat er verschillen zijn in cultuur, natuur, klimaat, etc.
Hier staat het ťťn in nauw verband met het ander.
Het is niet alleen de taal opzich, maar ook de achtergronden en de betekenis van woorden: die vormen het verschil in taalbegrip.

Daarnaast bent u de eerste 3, 4 tot 5 jaar vrijwel dagelijks bezig je relatie te helpen met gesprekken en bijv. telefoneren. Tenzij iemand heel goed kan leren of een uitgesproken wil heeft om onze taal goed te willen leren spreken.
Zo is van de bootvluchtelingen- ZuidViŽtnamezen bekend dat meerderen van hen onze taal binnen twee jaar behoorlijk konden spreken en schrijven.

In veel talen komen begrippen en woorden voor die niet in het Nederlands vertaald kunnen worden. Alleen internationale begrippen als bijv. internet is overal bekend.

Zelfs (erkende) tolken en vertalers moeten bij hun vertalen soms (veel) improviseren.

3† Natuur/Klimaat

De maanden oktober t/m maart zijn in ons land meestal koud en vochtig. De zomers en dan soms weken langs is het weer uitgesproken regenachtig en zeer wisselvallig.
Kortom: afgezien van het feit dat het in het buitenland soms ook wel hard kan regenen, is het weer hier in Nederland zeer instabiel/wisselvallig, daarbij winderig en koud.
Uw partner kan komen uit streken waar het wekenlang een stabiel weertype geeft. Dat is een heel verschil en dat heeft invloed op de psychische beleving, de kleding en de tijdsbesteding voor uw partner en voor u beiden.

In warme landen speelt het gezinsleven zich grotendeels buitenshuis af. Thuis is daarom het huis ook heel anders ingericht dan hier in West-Europa.

4 Geldzaken

Wat zijn we in Nederland ontzettend rijk!! Maar dat betekent niet dat we allemaal of velen miljonair zijn. In vergelijking met vele andere landen is Nederland een rijk land. Naast dat Nederland een rijk land is, hebben we in ons land ook goede sociale voorzieningen, zoals AOW, ANW, pensioenen, allerlei instanties, etc. En die buitenlandse dames maar denken dat we genoeg hebben...... Nee, het geld hier moet of nog steeds verdiend worden (maandelijks inkomen of uitkering) of wat je hebt aan geld moet goed beheerd worden en dus heel verantwoord worden uitgegeven (zeker nu met die economische crisis).

Veel mensen uit armere landen houden niet van sparen; ze zijn gewend om bij de dag te leven, omdat de kans jong te sterven vrij groot is.

In verband met het grote verschil met het land van herkomst en hier in ons land is het heel goed om duidelijk afspraken te maken over de hoogte van uw (gezamenlijke, of individuele) uitgaven. Uw buitenlandse partner is de rijkdom hier niet gewend. Om meerdere redenen is het beslist af te raden om in a.g.v.g. (algehele gemeenschap van goederen) te trouwen. Als u wilt trouwen in het buitenland of hier in Nederland: ga a.u.b. eerst langs een notaris en laat u goed inlichten over huwelijkse voorwaarden bij een te sluiten huwelijk (= juridische overeenkomst) in het buitenland of hier in Nederland.

5 Attentiepunten

5.1†† In veel landen van herkomst zijn er andere gewoontes over intimiteit/seksualiteit.†
Daaraan is verbonden: de opsporing en registratie van geslachtsziektes/SOA's,
waaronder Aids.Probeert u daarom vooral na te gaan of uw buitenlandse relatie gezond is. † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † U kunt altijd apart of samen een (gratis) afspraak maken bij de GGD of Sense. † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † †

5.2† Je toekomstige partner zal haar familie,vrienden en kennissen moeten verlaten.

5.3† Je toekomstige partner zal bij definitief verblijf in Nederland een inburgeringsprogramma van min.1 jaar moeten volgen.

5.4† Je toekomstige partner kan zich in het begin of ook later eenzaam of verloren of
opgesloten voelen in dit vreemde land omdat ze de taal etc. niet kent.
Er komt een moment van heimwee (terugslag) of hoe je het ook noemt - denk goed aan jouw rol daarin.
Vergeet niet dat zij degene is geweest die alles moest achterlaten.

5.5† Opvallende date(s)
Via een grote landelijke/internationale hebt u ineens een vriendin en ze noemt zich:
- Alek
- Natalia
- Abadzekhshaya
- Viktoriyaya
- Sweetlik
- Wale Nelly
- Linxrc
- Marysia
- Lovelykrist
- Ekaterinaepf
- Kristina
- Olesyalovely
- Natashalapochk

Soms wonen ze (virtueel dan!) vrij dichtbij: bijv. Abbenes bij Schiphol, soms wat verder weg in Luxemburg of Zwitserland, dan ineens in de V.S. of 400 KM ten oosten van Moskou. In haar eerste mail bent u: levely friend.
In de tweede mail kan worden gevraagd om over te maken: Visumkosten Ä 763,-, medische keuring Ä 270,-. Alleen de kosten van een retourticket zijn overeenkomstig de werkelijkheid. En dan: ik omhels je

Begrijpt u: ze omhelst uw geld.

6. Werken in het buitenland

Ze ( 30 jaar) komt in Nederland naar haar ouders.....om te bevallen.
Ze werkte in HaÔti als ontwikkelingswerker en daar krijgt ze een relatie met een Haitiaan.Na
enige maanden blijkt de man toch al een relatie te hebben met 2 kinderen.
Het is echter te laat ....ze is al zwanger.

In het buitenland c.q. in armere/arme landen is het bezitten/relatie hebben met een blanke
vrouw een status waarover ze opscheppen tegen andere mannen. Die buitenlandse man zal er
dan ook alles aan doen om die blanke vrouw voor zich te winnen.
Wie is die blanke vrouw?

- ontwikkelingswerker

- zendingswerker

- verpleegkundige/arts

- getrouwde vrouw van een van hen. Soms is de man als onwikkelingswerker/zendingswerker/verpleegkundige of arts echt dagen en dagen van huis aan het werk in het binnenland...†††† † † † ver van vrouw/gezin. Ja, en dan ontstaan relaties met die mooie Haitiaan of Braziliaan. Terwijl de blanke vreemdeling gemakkelijk in de verleiding komt met een binnenlandse een relatie † † † aan te gaan.

Van enkele situaties als hierboven uiteraard kort omschreven heeft de werkgroep Relatie Met Buitenlandse de namen en nadere gegevens.

ONDERSCHAT DE GEVOLGEN VAN EEN RELATIE MET EEN BUITENLANDSE NIET!